You are here: Nyheter Utstyr Hvilken type brett?

for og av longboardere

asfaltsurfer.com

Hvilken type brett?

E-post Skriv ut PDF

top

Cruising:
Skal du bruke brettet til skolen/jobb og en cruise tur til Aker Brygge eller Frognerparken av og til, vil det være naturlig å se på brett med forholdsvis store, myke hjul.

Det kan være morsomt med litt flex sånn at ujevn asfalt ikke får tenna til å riste ut av munnen, og flex vil også hjelpe deg når du carver(svinger) da du blir “hjulpet” ut av svingen når brettet retter seg ut igjen(du kan også hoppe opp og ned og se ut som en idiot og gi folk en god latter ;-). Både brett med og uten kicktail fungerer fint til cruising og kicktail er absolutt ikke nødvendig for alle. Det kan være greit med et brett som ikke er for høyt når du står på det, da dette vil medføre at du må bøye det benet som står oppå brettet mer når du sparker fra, som igjen gjør det mer slitsomt. Lengden på et cruise brett finnes det ingen fasit på, de kan gjerne være fra 24” helt opp til 60” men finn en lengde som du føler deg komfortabel med(se på brettene i norske butikker for å få en idé). Det vanligste er brett på 38” - 47” da dette ikke blir for stort for å manøvrere rundt i byen og heller ikke for tungt å bære på når du skal inn i butikker/jobb/skole osv.

Carving:
Skal du svinge deg nedover bakker og bruke krappe svinger som bremsemåte er carving brett å anbefale. Disse har som oftest en god del flex, for å hjelpe deg ut av svingen, og muligheten for litt bredere stance. Hjul med godt grep er viktig da du helst ikke skal miste grepet midt i en sving. Hjul med avrundet kant er ikke det optimale her. Truckene bør svinge bra og høyden på brettet er ikke så viktig på et carving brett. Vanlige lengder er samme som de vanligste cruisebrettene, men med lang hjulavstand. Truckene er ofte montert helt i hver sin ende av brettet. Pintails er vanlige carving brett, men du finner også brett helt uten nose og tail, “fiske” form er også vanlig.

dh

DH:
Downhill brett er ofte dropped, eller drop-through for bedre stabilitet i høye hastigheter. Men det er også vanlig med topp-monterte DH brett. Disse skal være stive med lite eller null flex, og gjerne ganske mye konkav så man får bedre grep på griptapen. Hjulene som brukes bør være store for å ikke bråstoppe på grus++ i stor hastighet. 70mm - 85mm er vanlige størrelser på hjul til DH, og avhengig av hvordan kjørestil du har/vil ha kan du velge hjul med mye grep, eller jevn drift/slide. DH brett er designet for å tåle høye hastigheter og bruker ofte spesielle trucker som er ekstra stabile. Skal du ikke kjøre veldig fort er det liten vits med et DH brett, da disse ikke vil svinge særlig mye i liten fart. Skal du over 60km/t vil et DH brett være det riktigste valget.

Sliding:
Til sliding bør du ha et brett som er stivt, med harde hjul og minst mulig grep. Spesielle hansker må du også ha. Brettene ser ofte ut som lange skateboard, med kicktail og nose som på vanlige skateboard. Vanligste lengder fra 35” - 40”.

Slalom:
Til slalom er det vanlig med korte brett, mye konkav og smale trucker.Hjul med mest mulig grep på 66 og 70mm er det mest vanlige. Man bruker gjerne en god del vinklede risers for å få vinkelen på trucken akkurat sånn man vil ha det.

Sist oppdatert ( onsdag 24. desember 2008 01:22 )  

Sponsorer

 


Downhill

Downhill(DH) er longboardings svar på utfor. Det handler om å kjøre FORT, gjerne hastigheter mellom 70 og 100, og konkurransene består vanligvis av 4-manns heat.

Slalom

Slalom på longboard foregår oftest på bakker med svak helling og god asfalt. Målet er å komme seg gjennom en løype med kjegler fortest mulig. I konkurranser kjører man head to head i to identiske løyper.

Sliding

Sliding er en teknisk variant av longboarding hvor man fokuserer på å gjøre triks ved hjelp av at hjulene mister grepet. Man bruker gjerne slidehansker for å kunne flytte kroppsvekten bort fra brettet, eller støtte seg på.

Dansing!?

Danser longboardere? Javisst! Dansing er en egen sjanger innen longboarding og fokuset er på tekniske triks hvor man gjerne hopper, spretter, snurrer og går på brettet. Forholdsvis lange og flexende brett brukes som regel til å danse med.