You are here: Hjem Hva er et longboard?

for og av longboardere

asfaltsurfer.com

Hva er et longboard?

E-post Skriv ut PDF

For noen holder det å si langt skateboard, for utstyrsfreakene:

Brett:

Konkav: bøy opp på sidene av brettet så man får bedre feste med føttene.

Camber: en "oppover" bøy på langs av brettet, som ofte medfører at brettet flexer bra. Fra siden vil brettet som regel være høyest midt mellom truckene.

Ply: Ply = antall lag treplater/glassfiber etc. ett brett er satt sammen av, eks 9ply = 9lag

Kicktail/pintail/nose: Kicktail er navnet på den bakre enden av brettet hvis den stikker ut bak hjulene alla vanlig skateboard. Pintail er en bakende som er formet som en spiss, denne er ikke anbefalt å stå på. Nose er "snuten" på brettet.

Lengde: Lengden på longboard varierer enormt. De vanlige brettene er mellom 1-1,5m lange, men det finnes også knøttsmå brett ned mot 50cm som blir kalt mini longboard pga. hjul og bruksområde er ofte i samme gate som longboard. Lengde på longboards måles som regel i tommer, 2,54cm hvis jeg husker rett. Så hvis noen skriver at de har et brett på 38" -> Do the math

Flex: Flexen et brett har er brettets bøyelighet. Brett som bøyer seg mye når man står på de har mye flex, og det motsatte med stive brett.

Topmount: Brettet er montert på toppen av truckene som på et vanlig skateboard.

DropThrough: Trucken er montert gjennom brettet i et spor, slik at man får et lavere tyngdepunkt.

Dropdeck/dropped: Plattformen man står på er lavere enn der man fester truckene, man ender opp med et lavere tyngdepunkt.

Trucker:

Henger/hanger: Den bevegelige delen av trucken du fester hjulene til.

Bushing/pakning: Gummi pakningene som gjør at trucken kan bevege seg. Fåes i mange forskjellige hardheter og typer.

Baseplate: Den delen av trucken som skrus fast i brettet, disse kommer ofte i forskjellige vinkler for økt stabilitet eller svingradius

Kingpin: Den store skruen som holder Hengern, pakningen og baseplaten sammen

zigzagHjul:

Hjul er morro!
Du kan ha små hjul, eller store, harde eller myke, nesten som med pupper.
På et longboard vil du ha ganske mye større hjul enn på et vanlig skateboard, dette fordi du skal rulle lettere og hvis det kommer noe i veien blir det ikke bråstopp(småstein/grus). Et mykt hjul vil være mer komfortabelt og hardheten i hjul måles i nr. Eks. 81a er hardere enn 78a. Ett longboardhjul er også ofte laget for å få bra feste. Jo større hjul du har jo fortere kan du kjøre. Vanlige størrelser er 70mm - 85mm. Et hardt hjul vil være lettere å slide. Mens et mykt hjul vil ha bedre grep og være mer komfortabelt på dårlig underlag.

Kjøring:

Slide: Når du sklir rett fram selv om brettet er på tvers av kjøreretningen(tenk skrens på snowboard)

Drift: Du tar en sving i stor hastighet og de bakerste hjulene slipper litt så du får en "brei" sving

Cruise: En avslappet form for skating, ofte uten annet mål enn å ha det deilig ute i det fine været.

DH/Down Hill: Sier seg selv, du kjører FORT ned bratte bakker.

Slalom: Kjøre "porter" (kjegler) på brett

Sist oppdatert ( søndag 28. desember 2008 02:29 )  

Downhill

Downhill(DH) er longboardings svar på utfor. Det handler om å kjøre FORT, gjerne hastigheter mellom 70 og 100, og konkurransene består vanligvis av 4-manns heat.

Slalom

Slalom på longboard foregår oftest på bakker med svak helling og god asfalt. Målet er å komme seg gjennom en løype med kjegler fortest mulig. I konkurranser kjører man head to head i to identiske løyper.

Sliding

Sliding er en teknisk variant av longboarding hvor man fokuserer på å gjøre triks ved hjelp av at hjulene mister grepet. Man bruker gjerne slidehansker for å kunne flytte kroppsvekten bort fra brettet, eller støtte seg på.

Dansing!?

Danser longboardere? Javisst! Dansing er en egen sjanger innen longboarding og fokuset er på tekniske triks hvor man gjerne hopper, spretter, snurrer og går på brettet. Forholdsvis lange og flexende brett brukes som regel til å danse med.